Lonzo Balla čeká další operace. Vrátí se ještě do NBA?

19. 03. 2023, 09:00 » Informace z klubů - Autor: David Šlachta


(zdroj: Nbasket.cz)
Pro dvojku draftu 2017 současná situace nevypadá dobře. Ani dvě operace kolene nepomohly, stále teprve 25letému hráči, vyřešit zdravotní potíže. Vzhledem k tomu, že si ani odborníci nejsou jisti, proč stále trpí bolestmi, tak je otázkou, zda třetí operace přinese kýžený efekt. Rébusem navíc zůstává, zda se talentovaný rozehrávač po tolika lékařských zákrocích ještě někdy vrátí na palubovku.

Když před pár dny přišla zpráva o tom, že Lonzo Ball bude muset absolvovat třetí operaci svého kolene, smutný nebyl jen samotný hráč a fanoušci Bulls, ale také kouč týmu Billy Donovan. Ani jeho komentáře nepřinesly na celou situaci pozitivní pohled. „Rád bych vám řekl, kdy přesně se vrátí, ale nevím ani zda se vrátí. Prostě nevím.”

Tento chirurgický zákrok by totiž Balla mohl připravit minimálně o celou sezónu 2023/24, což rozhodně nejsou pozitivní zprávy. Jedná se navíc už o třetí zákrok během pouhých 14 měsíců, ale jeho současný trenér úplně neztrácí naději. „Musí to pro něj být strašně složité, ale můžu říct, že opravdu dělá maximum pro to, aby se mohl vrátit. Vidím jak moc se snaží a opravdu si přeji aby se mu tahle snaha vyplatila a on mohl opět dělat to, co miluje.”

Poslední utkání odehrál Ball v lednu 2022 proti Golden State Warriors, následovala operace menisku a následně neustávající bolest kdykoliv se začal připravovat na návrat. V září tak přišla další operace, ale i po ní trpěl bolestmi i při takových aktivitách jako byla pouhá chůze do schodů. Jakékoliv naděje, které měl na to, že by si v tomto ročníku mohl zahrát tak byly pryč.

O tom, že dojde na třetí operaci se rozhodlo až nedávno po dalších debatách se specialisty. Pro Bulls jde o velkou ránu, když byl Ball k dispozici, tak hrál opravdu dobře, což dokládají jeho průměry 13 bodu, 5,1 asistence a 5,4 doskoku. Od jeho zranění se tým trápí a na postu rozehrávače nenašlo vedení adekvátní náhradu.

Uvidíme, zda se Ball ještě dokáže vrátit do NBA a pokud ano, v jaké formě. Po třech operacích kolene lze očekávat, že ztratí svou rychlost a výbušnost a uvidíme, jak by se nové situaci přizpůsobil. Prioritou ale je dostat se do stavu, aby o návratu na palubovku mohl vůbec uvažovat, Všichni fanoušci a členové vedení klubu doufají, že tato operace nebude znamenat konec jeho nadějné kariéry.

Breaking: Lonzo Ball will undergo a third surgical procedure on his left knee, sources told @wojespn.

There are concerns about Ball’s ability to resume his career and hopes that this surgery, which could cost Ball another full season, will give him a pathway to play again. pic.twitter.com/vXeVKf0392

— ESPN (@espn) March 16, 2023