NBA vynesla trest. Ja Morant si nezahraje osm zápasů

16. 03. 2023, 11:00 » Informace z klubů - Autor: Jan Petružálek


(zdroj: Nbasket.cz)
Hvězdný rozehrávač Memphisu Ja Morant už zná trest za svůj prohřešek. Za mávání se zbraní jej vedení soutěže potrestalo zákazem startu v osmi zápasech, Morant zároveň za zameškané zápasy nebude pobírat mzdu a přijde tak zhruba o 669.000 dolarů.

Jedna z hlavních postav ligy si na problémy zavařila při návštěvě nočního klubu v Denveru, kam Morant zašel po zápase proti místním Nuggets. Během návštěvy Morant vytáhl zbraň a pózoval s ní a vše navíc živě přenášel na sociálních sítích.

Vedení Grizzlies poté vycházející ligovou hvězdu vyřadilo z týmu. Pět zápasů již odseděl, nyní mu zbývá odpykat ještě další tři zápasy. Případ navíc šetřila i policie, ale podezření ze spáchání trestného činu se neprokázalo.

Vyjádření NBA konstatovalo, že vyšetřování nepřineslo závěr, že sporná zbraň patřila Morantovi, byla jím přinesena do nočního klubu nebo byla jím byla vystavena. Vyšetřování také nezjistilo, že by měl zbraň u sebe, když cestoval s týmem nebo v jakémkoli jiném zařízení NBA.

Breaking: The NBA is suspending Ja Morant for eight games without pay for conduct detrimental to the league, sources told @wojespn. pic.twitter.com/hpY09Z142T

— ESPN (@espn) March 15, 2023

Včera se 23letý rozehrávač osobně setkal také s komisionářem Adamem Silverem.

„Chování Moranta bylo krajně nezodpovědné, bezohledné a potenciálně velmi nebezpečné,“ uvedl Silver v prohlášení. „Má to také vážné důsledky vzhledem k jeho obrovskému vlivu, který má zejména na mladé fanoušky, kteří k němu vzhlíží. Vyjádřil upřímnou lítost a lítost nad svým chováním. Také mi dal jasně najevo, že se z tohoto incidentu poučil a že chápe své závazky a odpovědnost vůči klubu a celé NBA.“

Ja v letošní sezóně hraje skvěle, když průměruje 27.1 bodu, 8.2 asistence a 6.0 doskoku. Svému týmu bude moci pomoc již v pondělním domácím zápasu proti Dallasu Mavericks.