Rekord pokořen. Jak král LeBron změnil basketbal (1. díl)

12. 02. 2023, 15:30 » Perličky - Autor: Tomáš Novotný


(zdroj: Nbasket.cz)
Okamžik, který v hale vidělo 20 tisíc lidí a další miliony, možná i miliardy, po celém světě. Všichni byli zvědaví, co LeBron předvede, když mu k rekordu chyběly poslední dva body. Zkusí Jabarův „SkyHook“? Nebo to celé zlomí svým tradičním „Tomahawk dunkem“? Či snad tříbodová střela? Celé to dopadlo jinak.

„Král“ si vzal míč, odstoupil si od Kenricha Williamse, který jej v tu chvíli měl na starost a v jemném záklonu zaznamenal koš znamenající hodnotu 38 388 kariérních bodů. Hra se podle plánu zastavila, aby mohl proběhnout malý slavnostní ceremoniál. Touto střelou tak opět změnil dějiny hry pod bezednými koši. Čím dalším změnil celou ligu a čím se zapsal do historie? Abychom na tuto otázku mohli odpovědět, tak se musíme vrátit na samotný začátek.

Dne 30. prosince 1984 se v porodnici v Akronu, v Ohiu, narodil Glorii Marii Jamesové chlapeček. Dala mu jméno LeBron Raymone a určitě netušila, jak významnou osobnost přivedla na svět. Malý LeBron neměl jednoduché dětství, žil bez otce, který matku opustil, když byla v očekávání. Jiné zdroje zase uvádějí, že po porodu byl jeho otec, Anthony McClelland, odsouzen. Celá rodina nebyla v dobré životní situaci, což znamenalo, že se často stěhovali, jen aby jeho máma dostala další práci, aby mohla svou rodinu uživit.

Hvězdou už ve škole

Gloria chtěla pro svého syna jen to nejlepší, a tak s těžkým srdcem jej poslala bydlet k Franku Walkerovi, trenérovi amerického fotbalu a muži, který mu nahrazoval tátu. Právě Walker objevil, že to malému LeBronovi docela jde s basketbalovým míčem. Na základce slavil úspěchy i na národní úrovni. Poté musel přejít na střední školu - s Walkerem se rozhodli pro St. Vincent – St.Mary School.

LeBron James ne pardonnera jamais mais il est conscient que grâce à cela il a pu rencontrait Frank Walker qui sera un père de substitution pour lui.

Il lui a sauvé la vie. pic.twitter.com/ozJ5ocC7YT

— LeBron James Fan 🇨🇵 (@LBJxGoat) May 24, 2022

Byla to katolická škola, navíc soukromá, k tomu na škole měli převahu bílí studenti. Nikdo ale netušil, že právě tento kluk proslaví svojí školu po celých státech a jako poděkování jim v budoucnu pošle milion dolarů, na zrenovování basketbalové haly. Vedení školy se pak rozhodlo přejmenovat svůj stánek na LeBron James Arena.

Právě na střední škole se o něm začalo mluvit jako o budoucí megastar. Měl přesah i mimo Ohio a začaly si toho všímat i celostátní média. Po střední se musel rozhodnout, jestli půjde na univerzitu nebo jestli rovnou skočí do NBA. Na tiskové konferenci oznámil, že ve studiu dál pokračovat nebude a tak se mohly rozrazit dveře nejslavnější ligy světa dokořán.

V silně obsazeném draftu 2003 byl vybraný jako celková jednička draftu, putoval do Clevelandu, kterému fandil už jako malý kluk. Ještě před draftem podepsal lukrativní kontrakt s Nike, který mu vynesl 90 milionů dolarů. Solidní výplata na 18letého kluka. Vše mohlo být jinak, protože LeBron hrával i americký fotbal na pozici „wide receivera“. Dokonce svojí školu pomohl dotáhnout do státního semifinále, ale nakonec se rozhodl pro basketbal.

Raketový start kariéry

Ve své nováčkovské sezóně vletěl do ligy jako raketa. Odehrál 79 zápasů, ve kterých zapsal v průměru 20,5 bodu, 5,9 asistence a 5,5 doskoku na zápas. Ten rok zakončili Cavaliers s bilancí 35-47, což ve Východní konferenci stačilo na 9. místo, jen o jednu výhru za osmým Bostonem. I když mu všechny ocenění za nováčka měsíce vyfoukl Carmelo Anthony, tak se přece jen mohl radovat z ocenění pro nejlepšího nováčka roku.

🗓️ 26 juin 2003 — Draft.

> À 18 ans et 182 jours, LeBron James arrive en NBA, en provenance du lycée de St. Vincent – St. Mary et sans passer par la NCAA.

Il est sélectionné en première position par les Cavs, la franchise de son État de naissance.

L’heure du renouveau a sonné. pic.twitter.com/iuMsyuMRpZ

— Florian Benfaïd (@FloBnf) February 8, 2023

Prvního play off se LeBron dočkal v roce 2005/06. Jeho průměr bodů na zápas se vyšplhal na 31,4 bodu. Nakonec došel až do konferenčního semifinále, kde mu stopku vystavili hráči Detroitu. Ten rok zvítězilo Miami Heat v čele s mladým Dwyanem Wadem, který na draftu šel o čtyři místa za Jamesem. Po titulu Heat se začal zvyšovat tlak na mladého tahouna „Kavalírů“.

Hned další sezónu byli fanoušci Cavs a celé NBA svědky neuvěřitelného tažení party okolo Jamese. Postup do finále NBA si před sezónou nikdo nedovolil tipovat. V boji o pohár Larryho O’Briena se utkali se San Antoniem. Zde Cavaliers tvrdě narazili a sezónu zakončili prohrou se Spurs (0-4 na zápasy). S odstupem času vyjadřují experti NBA velký obdiv k Jamesovi, který dokázal se sestavou - Gooden, Hughes, Ilgauskas a Pavlovič - velké věci.

LeBron chtěl dosáhnout s Clevelandem na nejcennější pohár, ale ani pokusy s Wallacem či Shaqem, který přicházel s mottem: „Win a ring for the King“, neměly úspěch. Po sezóně 2009/10 už přetekl pomyslný pohár trpělivosti a James se rozhodoval, co bude dál. LeBron v létě 2010 totiž okusil volný trh s hráči a měl tak dvě možnosti. Podepsat nový kontrakt s Clevelandem nebo zkusit štěstí o dům dál.

Přestup do Miami

Vše se chystal oznámit v pořadu „The Decision“ (rozhodnutí). Celá relace trvala 75 minut, a to včetně reklam. Vedení Cavaliers se celý verdikt dozvědělo těsně před začátkem vysílání. Dvojnásobný držitel MVP tak v přibližně 30 minutě oznámil, že jeho novým klubem se stávají Miami Heat, kde utvoří velkou trojku s Wadem a Boshem. Oznámení vyvolalo nepokoje v Clevelandu, kde se hromadně začaly pálit jeho dresy a pomalu mizely reklamní bannery z celého Ohia.

5) 2010 The Decision
LeBron James choisi d’annoncer sa future équipe lors d’une émission spéciale diffusée sur la chaîne ESPN baptisée «The Decision»*
Des maillots de Lebronn sont brulés les fans de Clevland se sentent trahis pic.twitter.com/PiOtX25wA1

— Roninho🏴‍☠️ (@Ronigaot) February 8, 2023

V dresu Heat si v premiérové sezóně připsal druhou účast ve finále. Tam se ale musel poklonit před famózním Dirkem Nowitzkim, který dotáhl Dallas k jedinému titulu ve své historii. Prohra 2-4 opět nahrávala všem jeho kritikům a hlavně fanouškům Cavs. To další rok se mohl konečně radovat z titulu. Ve finále se Heat střetli s Oklahomou a tým, který táhlo mladé trio Durant / Westbrook / Harden, porazili 4-1 na zápasy. LeBron byl také zvolen nejužitečnějším hráčem finále NBA.

Finále v roce 2013 bylo o poznání dramatičtější, osud Jamese a celého Miami zachraňoval Ray Allen dnes již legendární trojkou v šestém zápase pět vteřin před koncem. Miami nakonec zápas dokázalo otočit a v sedmém finále si došli pro historicky třetí titul v historii organizace (Lebronův druhý). Následující rok se finále konalo ve stejném složení, kde Spurs urvali pohár v pěti zápasech.

Pokračování příště...