Brooklyn bez kouče, Nash dostal padáka. Přijde Udoka?

02. 11. 2022, 10:30 » Informace z klubů - Autor: Jan Petružálek


(zdroj: Nbasket.cz)
Brooklyn Nets jsou bez hlavního trenéra, vedení klubu se po nevydařeném vstupu do sezóny odhodlalo propustit hráčskou legendu Steva Nashe. Kanaďan vedl tým od roku 2020 a vždy s ním postoupil do play off.

Generální manager klubu Sean Marks i majitel týmu Joe Tsai za Nashem dlouho stáli, a to zejména během letního trucování Kevina Duranta. Největší hvězda týmu si chtěla vynutit buď výměnu nebo odchod právě Nashe z pozice hlavního kouče. Nakonec Nashovi zlomily vaz špatné výsledky Nets, kteří zahájili sezónu bilancí 2-5.

O kom se spekuluje?

Velmi čilé debaty se vedou o tom, že by Nashe mohl nahradit Ime Udoka! Ten je sice technicky stále hlavním koučem Bostonu, ale Celtics jej až do konce této sezóny suspendovali kvůli nevhodnému vztahu s jednou ze zaměstnankyň klubu. Podle zákulisních zdrojů již Boston dal Brooklynu svolení vyjednávat s Udokou a podpis smlouvy je na spadnutí během 24-48 hodin.

Udoka již má s působením v Brooklynu zkušenost. Pod Nashem strávil sezónu 2020/21 jako jeho asistent, následně podepsal svoji první smlouvu s Celtics na pozici hlavního kouče. Předtím Udoka pracoval jako asistent v týmech San Antonio Spurs a Philadelphia 76ers. Nets doufají, že by Udoka zapracoval na obranné činnosti, kterou byli Celtics v loňské sezóně vyhlášení. Také ho čeká ukočírování velkých eg superhvězd Kevina Duranta a Kyrieho Irvinga, což rozhodně nebude lehký úkol.

Podle Adriana Wojnarowského z ESPN by Udoku, až by mu vypršela suspendace, nejspíše v Bostonu již stejně nechtěli. Nezávislé vyšetřování jeho prohřešku naznačuje, že před navázáním nevhodného poměru se zaměstnankyní klubu měl vůči ní použít „nevhodné slovní výrazy“. Co se pod tímto skrývá klub neupřesnil. Ale pouze fakt, že by Boston souhlasil s přesunem Udoky ke svému diviznímu rivalovi bez jakékoliv kompenzace, nasvědčuje tomu, jak hluboce je vedení Bostonu zklamáno jeho chováním mimo palubovku.

Dokud nebude rozhodnuto o nástupci Steva Nashe, povede tým jako prozatímní hlavní kouč dosavadní asistent Jacque Vaughn. Pod jeho vedením prohráli Nets v prvním zápase proti Chicagu Bulls 99:108.

Každopádně v Brooklynu mají zaděláno na další dramatickou zápletku. Jen si vzpomeňme na očkovací ságu Kyrie Irvinga, trucování Kevina Duranta ohledně výměny, nedávné propagace antisemitského filmu od opět Irvinga, Bena Simmonse a jeho zatím marný pokus vrátit se do bývalé formy... do toho všeho v Nets přesně zapadá angažování Ime Udoky suspendovaného kvůli nevhodnému chování.