Miami, Boston, Golden State a Dallas. Kdo se dostane do finále NBA?

17. 05. 2022, 13:30 » Preview - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
Dnes v noci odstartuje konferenční finále. Ve Východní konferenci uvidí diváci souboj dvou skvěle bránících týmů, naopak na Západě by měly být zápasy více ofenzivní, neboť se proti sobě postaví dva špičkově střílející celky. Jimmy Butler, Jayson Tatum Stephen Curry nebo Luka Dončič - jedna z těchto hvězd zdvihne v červnu nad hlavu pohár Larryho O'Briena.

MIA Miami - BOS Boston

Za posledních deset let se oba týmy dvakrát střetly v konferenčním finále a v obou případech (v roce 2012 a 2020) se radovali hráči Heat. Boston přehrál v napínavé sérii obhájce titulu z Milwaukee a mezi čtyřmi nejlepší týmy si zahraje počtvrté za šest sezón. Miami se dostalo do finále konference pošesté za posledních 12 let. Výhodu domácí palubovky budou mít v prvních utkáních svěřenci kouče Erica Spoelstry, kteří se budou spoléhat na svého vůdce Jimmyho Butlera, jenž si zatím drží v play off průměr 28,7 bodu, 7,6 doskoku a 2,1 zisku na zápas.

Na druhé straně drží prapor ofenzívy zejména Jayson Tatum (průměr 28,3 bodu, 6,1 asistence a 5,6 doskoku), ale skvěle jej doplňuje také Jaylen Brown, který zatím zaznamenává v bodech (22,2) a přesných nahrávkách (3,8) svá osobní maxima v play off. Do sestavy by se měl po zranění vrátit Robert Williams, kterého čeká složitý úkol - přibrzdit pod košem Bama Adebaya. Zdravotní problémy má z posledního duelu Marcus Smart, na druhé straně je jisté, že minimálně v úvodním utkání neuvidíme Kylea Lowryho, který má stále svalové potíže.

V základní části sehrály oba týmy tři vzájemná střetnutí - dvakrát vyhrál Boston (venku 95:78 a doma 122:92), jednou se radovalo Miami (výhra v TD Garden 106:98). Vítěze se neodvažujeme tipovat, neboť opět rozhodnou maličkosti a série by mohla jít až sedmé utkání.

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

💫INVINCIBLE: CONF. FINALS💫

16 teams entered, 4 now remain. With the NBA Conference Finals now locked, who do YOU have winning it all?

❤'s and 🔁's are appreciated! pic.twitter.com/tz4z5dXeXb

— SC (@SC_HoopsGFX) May 16, 2022

GSW Golden State - DAL Dallas

Ve druhém konferenčním finále nás čeká souboj fantóma play off, Luky Dončiče, proti hvězdám Golden State. Dallas předvedl v neděli ohromující výhru proti nejlepšímu týmu základní části. Ve Phoenixu ještě asi teď nemohou uvěřit, co se stalo. Nevídaný kolaps favorita znamenal první postup Mavericks do finále Západní konference od památného play off roku 2011. Slovinská hvězda ve službách Dallasu si ve vyřazovacích bojích drží skvělý průměr 32,7 bodu na zápas (23 odehraných utkání) a uvidíme, kdo jej bude primárně bránit.

Warriors nakonec přešli přes houževnatě hrající Memphis, kterému v závěru série chyběl zraněný Ja Morant. Stephen Curry zatím průměruje v play off téměř 27 body na zápas, ale na jeho poměry s „nejhorší úspěšností“ proměněných trojek (35,9 %). Klay Thompson zůstává na svých obvyklých číslech, ale kdo nejvíce překvapuje, je Jordan Poole. 22letý střelec má ve svém prvním play off průměr 19,3 bodu na zápas s téměř 40% úspěšností střelby trojek (27/69)!

Oba týmy preferují hru menších sestav. Letos mezi nimi došlo ke čtyřem vzájemným soubojům a ve třech z nich se z výhry radoval Dallas. Golden State vyhrálo pouze jednou, avšak na konci ledna z toho byl pro „Mavs“ debakl 130:92. Zatímco texaský celek postrádá pouze dlouhodobě zraněného Tima Hardawaye Jr., tak v San Franciscu má problém se zraněním několik hráčů: James Wiseman (koleno), Gary Payton II (loket), Andre Iguodala (krční sval) a Otto Porter (chodidlo).

Statistické preview zápasu najdete ZDE.