Stane se Rudy Gobert potřetí v kariéře obráncem roku?

18. 04. 2021, 10:00 » Úhel pohledu - Autor: David Šlachta


(zdroj: Nbasket.cz)
Ocenění pro nejlepšího obránce sezóny možná nepřitahuje tolik pozornosti, ale je to rozhodně škoda. Zvlášť v letošním ročníku může být souboj o tuhle cenu velmi zajímavý a podobně, jako klání o nováčka roku v sezóně 2017/18, by se mohl odehrát mezi hráčem Utahu a Philadelphie.

Jde si Simmons pro další ocenění?

Tehdy mezi sebou bojovali Donovan Mitchell a Ben Simmons. Právě druhý jmenovaný, rozehrávač Sixers, je letos žhavým kandidátem na cenu pro nejlépe bránícího hráče ligy. Jeho největším konkurentem ale není nikdo jiný, než dvojnásobný držitel tohoto ocenění Rudy Gobert. Obhájcem z poslední sezóny je sice Janis Adetokunbo, ale ten bude zřejmě patřit pouze mezi širší okruh kandidátů, jelikož kvůli zranění vynechal poměrně značnou porci zápasů a podobně na tom je také člen top trojky loňského hlasování, Anthony Davis.

„Myslím si, že Simmons si ocenění zaslouží, protože dokáže bránit hráče na jakékoliv pozici,“ podpořil svého svěřence trenér Doc Rivers. A 24letý Australan si hodně věří, když svou pozici potvrdil tím, že proti Jazz nastřílel v prvním vzájemném zápase 42 bodů, a to není žádný velký střelec. Francouzský pivot si s ním v polovině února vůbec nevěděl rady a nedokázal jej zastavit.

„Dokážu bránit na jakékoliv pozici. Respektuji Rudyho (Goberta), protože umí skvěle bránit u koše, ale neubrání každého. Dal jsem proti němu 42 bodů, proto si myslím, že tento rok si ocenění zasloužím já,“ prohlásila sebevědomě jednička draftu 2016. Pravdou je, že s průměrem 14,8 bodu na utkání byla jeho střelecká exploze opravdu neobvyklá. Stejně tak je faktem, že je nasazován, aby bránil nejlepší hráče na jakémkoliv postu. Svůj názor nezměnil ani poté, co proti němu nastřílel 37 bodů Kyrie Irving. „Vyhráli jsme a navíc měl negativní statistiku plus minus," uzavřel diskusi.

Ben Simmons guarding EVERYONE 🔒 pic.twitter.com/bu0Q4N0Snb

— NBA on ESPN (@ESPNNBA) April 17, 2021

Francouzský pivot potřetí útočí na nejlepšího obránce

To 27letý pivot Utahu operuje téměř výhradně pod košem. Tam se mu ale letos nedaří, jak by si představoval. Joel Embiid se proti němu dokázal dostat na 40 bodů a Nikola Jokič hned dvakrát na 41 bodů. Jistě, „Gobzilla“ je pořád skvělým obráncem a pod košem je takovou hrozbou, že jeho spoluhráči mohou být mnohem více vysunuti na perimetru a vědí, že o podkošový prostor je postaráno. Navíc zatímco Simmons hraje v týmu s více dobrými obránci, Gobert je opravdu pilířem defenzivy Utahu. Pro Francouze může mluvit i první místo v reálném defenzivním plus mínus.

Mimochodem, lze zde najít určitou paralelu se zmíněným rokem 2018, kdy Donovan Mitchell táhnul tým, jemuž odešla druhá největší hvězda - Gordon Hayward, zatímco australský rozehrávač měl k ruce Joela Embiida a další kvalitní veterány. To nezabránilo tomu, aby tenkrát vyhrál. Zopakuje Simmons úspěch i v této anketě?

Zatímco „Big Ben“ byl loni ve hlasování o nejlepšího obránce čtvrtý, Gobert byl opět mezi nejlepší trojicí. Letos by je zezadu mohl ohrožovat především Myles Turner a Clint Capela, kteří podávají taky velmi dobré výkony a budou chtít do souboje promluvit. Proti centrovi Pacers ale hraje špatná bilance jeho týmu, a to i přes jeho skvělý přínos na bloku (3,5 na zápas). Švýcarský pivot ve službách Hawks si vede skvostně - je na čtvrtém místě v průměru bloků na zápas a pomohl vyztužit obranu svého týmu, která byla loni až 28. a letos se zlepšila na 19. místo v lize.

Jak je vidět, souboj o nejlepšího obránce sezóny bude ještě nesmírně zajímavý a pokud by jej skutečně vyhrál Ben Simmons, bylo by to poprvé od sezóny 1995/96, co by vyhrál tuto cenu rozehrávač. Tehdy se to povedlo Garymu Paytonovi v drese Seattlu Supersonics. Napodobí jej hvězda Philadelphie?

Rudy Gobert was a defensive MONSTER in the @utahjazz win 😤

13 PTS - 14 REB - 7 BLK - 53.3 FPTS pic.twitter.com/7fbBUSXEGl

— NBA Fantasy (@NBAFantasy) April 14, 2021