Draft 2019: Ja Morant se přihlásil k nadcházejícímu draftu

05. 04. 2019, 10:00 » Novinky - Autor: Matyáš Fanta


(zdroj: Nbasket.cz)
Rozehrávač Murray State University Ja Morant oznámil, že se oficiálně přihlásil k nadcházejícímu draftu. Nejedná se o nijak překvapivou zprávu. Tímto je však potvrzeno, že tohoto talentovaného mladého rozehrávače budeme v příštím roce sledovat už v dresu jednoho z třiceti celků NBA.

Morant pomohl skvělým výkonem svému týmu k postupu z prvního kola turnaje v rámci NCAA. V dalším kole se sice musel vyrovnat s koncem v turnaji, ale cenou útěchy mu mohlo alespoň být zařazení do nejlepšího týmu složeného z univerzitních hráčů. Společnost mu dělali například spoluhráči z Duke Zion Williamson a R.J. Barrett. Nikomu jinému z Murray State University se to navíc nikdy nepovedlo.

Devatenáctiletý mladík by měl v následujícím draftu přijít na řadu jako druhý, hned po fenomenálním Williamsonovi. Ale alespoň podle ESPN, která hodnotí jednotlivé hráče, kteří jsou součástí následujícího draftu. Morant se může chlubit skvělými statistikami z tohoto ročníku. Průměroval vůbec největším počtem asistencí na utkání - deseti. K tomu přidal 24.5 bodů a 5.7 doskoků na zápas. Stal se tak vůbec prvním hráčem v NCAA od ročníku 1983/84, který průměroval alespoň 20 body a 10 asistencemi na zápas.

Ja Morant has one of the best resumes of anybody in college basketball 💪 pic.twitter.com/WlRPSgH9EO

— NBA on ESPN (@ESPNNBA) 3. dubna 2019


Ve zmiňovaném prvním kole turnaje Morant zaznamenal 17 bodů, 16 asistencí a 11 doskoků. Od roku 2012 se nikomu jinému během turnaje nepovedlo zaznamenat triple-double. Před sedmi lety se to povedlo Draymondu Greenovi, momentálně působícímu v Golden State Warriors.

„Nebylo to jednoduché. Já a moji spoluhráči jsme měli dobrou sezónu,“ říkal Morant při oznamování účasti v následujícím draftu. „Opustit Murray State bylo velmi těžké rozhodnutí a navždy zůstane v mém srdci.“ Ja Morant zakončil svůj druhý rok na univerzitě. Během prvního roku průměroval více než 12 body, 6 doskoky a 6 asistencemi na zápas. Během této sezóny však dokázal posunout svou hru na úplně jinou dimenzi. Ne nadarmo je srovnáván s hvězdou současné NBA, Russellem Westbrookem.

„Můžete vidět jak je atletický, výbušný, kreativní. Je schopný vytvářet pozice pro sebe, ale i pro své spoluhráče,“ říká kouč Murray State Matt McMahon. Díky skvělé práci s tělem ho nezastaví ani zahuštěná obrana soupeře. Zdobí ho skvělý nájezd na koš. Pokud dostane dostatek prostoru a času, umí zvednout střelu za tři body, ačkoli to zřejmě nebude jeho největší přednost v NBA. Nicméně, schopnost poslat přesnou přihrávku na volného spoluhráče mu rozhodně nechybí.

Ještě před několika týdny či měsíci vše naznačovalo, že jako druhé jméno draftu 2019 zazní to Barrettovo, až poté se měl dočkat Morant. Hlavně díky posledním výkonům si však Morant s Barrettem pozice prohodily. „To, že jsem tak vysoko, po boku nejlepších hráčů univerzitního basketbalu, je pro mě požehnáním. Rozhodně to neberu tak, že jsem nějak přehlížený protože jsem dvojka. Teď musím pokračovat v práci a posouvat se dál,“ prohlašuje potenciální dvojka draftu.

Projected No. 2 pick Ja Morant will declare for the 2019 NBA draft today, per @ShamsCharania pic.twitter.com/gf6WsOKSvP

— Bleacher Report (@BleacherReport) 3. dubna 2019