Bill Russell se dočká výjimečné pocty. NBA doživotně vyřadí jeho šestku

12. 08. 2022, 15:30 » Novinky - Autor: Jan Petružálek


(zdroj: Nbasket.cz)
Legenda NBA, basketbalový šampion Bill Russel, se posmrtně dočká další pocty. Poprvé v dějinách ligy vedení soutěže doživotně vyřadí číslo dresu nějakého hráče. Russelova šestka nebude nadále používána napříč všemi týmy v NBA.

Znamená to, že žádný hráč si nově nebude smět obléknout dres s tímto číslem. Zákaz se netýká hráčů, kteří s šestkou na zádech již hrají, jako například hvězdný LeBron James nebo Kristaps Porzingis.

„Bezkonkurenční úspěchy Billa Russella na hřišti a jeho průkopnický aktivismus v oblasti občanských práv si zaslouží být oceněny jedinečným a historickým způsobem,“ řekl komisař NBA Adam Silver. „Trvalé vyřazení jeho čísla 6 ze všech týmů NBA zajistí, že Billova mimořádná kariéra bude navždy uctěna.“

Bill Russell, člen dynastie Bostonu Celtics, kteří v padesátých a šedesátých letech 20. století válcovali zbytek NBA, zemřel před dvěma týdny ve věku 88 let. Jako jediný hráč v historii ligy vyhrál 11. titulů a po skončení profesionální kariéry se stal prvním hlavním koučem tmavé pleti napříč všemi americkými sporty.

The life and legacy of 11-time NBA champion and civil rights pioneer Bill Russell will be honored by retiring his uniform number, 6, throughout the league. The iconic Naismith Memorial Basketball Hall of Famer will be the first player to have his number retired across the NBA. pic.twitter.com/OSVx02bQDl

— NBA (@NBA) August 11, 2022

Za svou kariéru získal celou řadu ocenění - celkem pětkrát byl jmenován ligovým MVP. Dvanáctkrát během třinácti let v lize byl vybrán do All-Star týmu a čtyřikrát byl nejlepším doskakujícím hráčem soutěže. Před vstupem do NBA získal v roce 1956 zlatou medaili na olympijských hrách v Melbourne.

Je druhým nejlépe doskakujícím hráčem v historii ligy, Russell za svoji kariéru doskočil 21.620 míčů s neuvěřitelným průměrem 22,5 doskoku na zápas. Pouze jiná legenda - Wilt Chamberlain - měla ještě lepší čísla, ale prstenů za vítězství v NBA získal legendární centr daleko víc.

Bill Russell je členem Síně slávy NBA jako hráč i trenér. Od roku 2009 nese jeho jméno i trofej pro Nejužitečnějšího hráče finále NBA. Russell byl znám také jako neúnavný bojovník za občanská práva, za což mu v roce 2011 tehdejší prezident Barack Obama udělil Prezidentskou medaili svobody.