Mike Brown novým koučem Sacramenta. Vytáhne Kings do play off

09. 05. 2022, 19:30 » Novinky - Autor: Jan Petružálek


(zdroj: Nbasket.cz)
Sacramento Kings, jeden z nejhorších týmů posledních dvou dekád, oznámilo jméno nového hlavního kouče. Dle očekávání se jím stal Mike Brown, dosavadní asistent Steva Kerra u Golden State Warriors. Ukončí Kings pod novým koučem mizérii, kdy se jim v posledních šestnácti sezónách nepodařilo postoupit do vyřazovacích bojů?

Mike Brown má za sebou relativně úspěšnou trenérskou kariéru, „Králové“ pro něho budou čtvrtým týmem v pozici hlavního kouče. Jako první přišel se zprávou o uzavření dohody mezi Kings a Brownem server ESPN a jeho obvykle dobře informovaný reportér Adrian Wojnarowski. Brown by měl v novém působišti podepsat smlouvu na čtyři roky.

Kouč Brown působil dříve jako hlavní trenér v Clevelandu Cavaliers (a to dokonce dvakrát, v období 2005-10 a 2013-14) a v Los Angeles Lakers (2011-13). Jako asistent má za sebou štace ve Washingtonu Wizards, San Antoniu Spurs či Indianě PacersGolden State Warriors a byl tak u dvou posledních titulů. Všeobecně se předpokládá, že se funkce v novém týmu ujme až po skončení letošního play off.

V Kings mají vůbec velkou zkušenost s bývalými trenéry či asistenty od „Válečníků“ z Golden State. Majitel týmu Vivek Ranadive poté, co se stal v roce 2013 majoritním vlastníkem týmu, najal jako svého prvního hlavního kouče Michaela Malona. Následně přetáhl asistenta od Warriors Luka Waltona, aby z něho udělal hlavního trenéra v roce 2019. V listopadu 2021 dostal Walton padáka a na místě trenéra zaskakoval pro zbytek sezóny Alvin Gentry, rovněž bývalý asistent Golden State. Kings měli doslova zoufalé statistiky, 16 sezón v řadě bez play off je nejdelší šňůra ze všech týmu NBA. Poslední sezóna s bilancí 30-52 a úspěšností vyhraných zápasů pouze 36.6 % byla nejhorší od sezóny 2017/18.

Welcome to Sac-Town, Mike Brown! 🙌 pic.twitter.com/znrfAJPLca

— Kings Nation (@KingsNationCP) May 8, 2022

V Sacramentu si snad jen pamětníci vzpomenou na časy, kdy jejich tým hrál na špici Západní konference. Bylo tomu v období za Ricka Adelmana, který přivedl tým do play off v každé sezóně od roku 1999 do 2006. Mike Brown rozhodně není žádný nováček, jedná se o zkušeného trenéra s velkými zkušenostmi. Na pozici asistenta působil pod trenérskou legendou Greggem Popovichem nebo Stevem Kerrem. Nejvíce se mu dařilo v Clevelandu, kde koučoval tým Cavaliers v čele s hvězdným LeBronem Jamesem. Ve druhé sezóně dostal svůj tým až do finále, kde ale Kavalíři padli v poměru 0-4 se San Antonio Spurs.

Brown byl vyhozen v roce 2010, když sice vyhrál 127 zápasů za poslední své dvě sezóny, ale nepovedlo se mu zopakovat postup do finále. Po vyhazovu z Clevelandu si vzal rok volna a nové angažmá zahájil v L.A. Lakers, kde nahradil trenérskou legendu Phila Jacksona. Na jeho výsledky však nenavázal a pakoval se po prvních pěti odehraných zápasech ve své druhé sezóně. Vrátil se do Clevelandu na následující sezónu, ale po bilanci 33-49 se s Cavaliers opět rozloučil.

Celkově nemá Brown vůbec špatná čísla. Jako hlavní kouč si drží bilanci 347-216 (61.6 %) v základní části a 47-36 (56.6 %) v play off. V roce 2007 dostal Cleveland do finále a za sezónu 2008/09 byl vyhlášen koučem roku v NBA, když s Cavaliers dosáhl bilance 66-16. Brown přebírá tým, který v průměru inkasuje druhý nejvyšší počet bodů na zápas. Jádro mužstva tvoří hvězdy jako rozehrávač De'Aaron Fox nebo pivot Domantas Sabonis, který přišel před poslední uzávěrkou přestupů.

Naučí Brown Krále vítězit a zlomí nejdelší bilanci v NBA bez postupu do play off?