Měl by Houston zabalit sezónu? Rockets se připravují na další výměny

23. 02. 2021, 13:00 » Úhel pohledu - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
Basketbalisté Houstonu mají aktuálně po Clevelandu nejdelší sérii proher. Svěřenci mladého kouče Stephena Silase nevyhráli osm utkání v řadě za sebou a v tabulce Západní konference jim patří předposlední místo (horší je pouze Minnesota). V následujících dnech tak lze v Texasu očekávat několik změn.

Čas DeMarcuse Cousinse se v Houstonu zřejmě naplnil. Rockets plánují 30letého centra vyměnit, pokud se jim to do 25. března nepodaří, tak jej s největší pravděpodobností vykoupí ze smlouvy. Jakmile se po zranění kotníku vrátí do sestavy Christian Wood, tak „Boogie“ již minuty na palubovce nedostane. Trenéři chtějí využít pohyblivější hru s menší sestavou a dát co největší prostor mladým hráčům.

Rockets and DeMarcus Cousins are planning to part ways in the coming days, per @ShamsCharania

Cousins will be able to sign anywhere he wants pic.twitter.com/ecIbih0DcI

— Bleacher Report (@BleacherReport) February 20, 2021

Přitom Rockets teprve nedávno garantovali Cousinsův plat (2,56 mil. dolarů) pro zbytek letošní sezóny. Vedení mu tímto projevilo uznání za jeho profesionální přístup v organizaci a skvělou práci na hřišti. DeMarcus tak o své peníze do léta určitě nepřijde, buď mu bude zbytek veteránského kontraktu vyplacen nebo převezme jeho mzdu jiný tým. Rodák z Alabamy odehrál letos 25 utkání (z toho 11 v základní sestavě) a připsal si průměr 9,6 bodu a 7,6 doskoku při 37,6% střelbě z pole, což jsou jeho nejhorší statistiky v jedenáctileté kariéře v NBA.

O bývalého hráče Sacramenta, New Orleans a Golden State určitě projeví zájem největší zájemci o titul. Již nyní se proslýchá, že by se mohl vrátit do Lakers, za které kvůli těžkému zranění kolene nemohl nastoupit. Obhájci titulu mají teď zraněného Anthonyho Davise a zkušený podkošový hráč by se jim náramně hodil. Ale přestoupit by mohl také ke Clippers nebo se vrátit do Oaklandu, kam si „šel“ před dvěma lety pro titul, ale měl smůlu.

Pod košem by potřeboval posílit také Dallas či Boston. Varianta přestupu do Brooklynu zřejmě padla poté, co veřejně kritizoval Jamese Hardena. Samotný Cousins by ovšem měl největší zájem o přestup do Miami, kde by se potkal s náročným Jimmym Butlerem a na Floridě by to prý pro něj byla velká výzva. Spolu s ním je na odchodu také P.J. Tucker, o kterého má dlouhodobě zájem několik klubů (Philadelphie, Brooklyn, Milwaukee, Lakers, Phoenix, Dallas, Toronto, Minnesota nebo právě Miami Heat).

The Lakers are interested in acquiring PJ Tucker, per @wojespn pic.twitter.com/P8sTUIPf9o

— Top Ball Coverage (@TopBallCoverage) February 21, 2021

Podle posledních zpráv již Rockets za 35letého univerzála Tuckera nepožadují výběry ve druhých kolech draftu, ale prověřeného, zkušeného hráče, což by naznačovalo, že stále pomýšlejí na postup do play off. Jeden z nejlepších obránců ligy odehrál letos 27 utkání s průměrem 4,5 bodu a 4,5 doskoku na zápas. Velkým otazníkem pak je budoucnost Victora Oladipa, který v současnosti léčí poraněný kotník a v létě se stane neomezeným volným hráčem (UFA). Rockets tedy mohou vyměnit jeho končící kontrakt a získat další aktiva do budoucna.