Houston získal nadějné křídlo. Bude Porter konečně sekat dobrotu?

22. 01. 2021, 16:00 » Přestupy - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
Kevin Porter Jr. se nestane součástí nastupující mladé generace hráčů „Cavs“. Cleveland se jej totiž rozhodl po hádce v kabině (článek zde) vyměnit do Houstonu za budoucí chráněný výběr ve druhém kole draftu.

Hlavní výhodou tohoto obchodu je pro Cavaliers otevření jednoho místa na soupisce a přesunutí Porterova garantovaného nováčkovského kontraktu (1,72 mil. dolarů v letošní sezóně a 1,78 mil. pro následující ročník).

Rockets mohli absorbovat jeho smlouvu pomocí obchodní výjimky, takže nemusí na oplátku posílat žádného jiného hráče, ale museli někoho propustit, jelikož již mají zaplněnou sedmnáctičlennou soupisku. Volba padla na dlouhodobě zraněného Chrise Clemonse, jenž si v přípravě vážně poranil Achillovu šlachu.

The Cavaliers have agreed to a deal to send Kevin Porter Jr. to the Houston Rockets, sources tell The Athletic's @ShamsCharania.

👉 @TheAthleticNBA https://t.co/pFSTDmazwP

— The Athletic (@TheAthletic) January 22, 2021

Houston získal nesmírně talentovaného, avšak problémového hráče. Vedení Rockets doufá, že jej dokáže trenérský štáb „zkrotit“. Kouč Stephen Silas věří, že mu v tom hodně pomůže John Lucas, jenž se v klubu podrobně věnuje rozvoji mladých hráčů. Třicítka draftu z roku 2019 odehrála v NBA zatím 50 zápasů s průměrem 10 bodu, 3,2 doskoku, 2,2 asistence a 0,9 zisku na zápas.

Cleveland ztrácí nadějné křídlo

„Kavalíři“ sice nedostannou za 20letého guard/forvarda nic hodnotného (druhokolový pick je totiž ochráněn pro prvních 55 pozic), ale dokázali se rychle zbavit problémového hráče, čímž ušetří na jeho platu. Nebylo to ovšem unáhlené rozhodnutí? Může se to tak jevit - hlavně vzhledem k tomu, že na něj Cavaliers po slibné nováčkovské sezóně hodně vsázeli. Ještě před několika měsíci byl Porter v clevelandské organizaci považovaný za prakticky nedotknutelného - s největším potenciálem po Collinovi Sextonovi.

„Cleveland pro něj dělal první poslední,“ řekl jeden nejmenovaný zdroj blízký týmu. „Škoda, že si toho nedokázal vážit. Dali mu více šancí, než by dostal na jiném místě.“ Uvidíme, jestli se Kevin Porter v novém prostředí chytne a vyvaruje se „prohřeškům“ mimo hřiště.