Sezóna se blíží. Jak si Houston poradí s nespokojenými hvězdami?

26. 11. 2020, 08:00 » Úhel pohledu - Autor: Nbasket.cz


(zdroj: Nbasket.cz)
Nového kouče Houstonu, Stephena Silase, nejspíš čeká první a opravdu velmi nelehký úkol. Ukočírovat na tréninkovém kempu Rockets, který začne příští týden, dvě nespokojené superhvězdy NBA. Navzdory snahám vedení dostat nespokojeného Westbrooka do jiného klubu, tak se Houstonu prozatím nepodařilo najít správného kupce. A podobný problém musí řešit tým i s Jamesem Hardenem.

O situaci v Houstonu nedávno promluvil reportér ESPN, Adrian Wojnarowski: James Harden oficiálně nebyl součástí jednání o výměně. Russell Westbrook ano. Takový trejd ovšem není jednoduché provést. Dle mého je pro Rockets pravděpodobnější, že se vrátí na tréninkový kemp a začne v Texasu novou sezónu. Poté se může uskuteční scénář, ve kterém se Westbrook přesune jinam.“

Když se objevily v Houstonu zvěsti o Westbrookově nespokojenosti, celý basketbalový svět tušil, že pro výbušného rozehrávače bude náročné najít nové působiště. Nebylo by to tím, že by snad MVP ročníku 2016/17 nepodával kvalitní výkony. V minulé sezóně skóroval na zápas průměrně 27,2 body a přidal k nim 7,9 doskoku a sedm asistence na zápas a zaslouženě byl povolán do utkání hvězd.

The Rockets feel no pressure to trade Harden or Westbrook regardless of their strong desires for fresh starts with different teams.

Houston is "willing to get uncomfortable" as training camp opens and the season begins, sources told @espn_macmahon. https://t.co/gUEToCAXL0

— SportsCenter (@SportsCenter) November 18, 2020

Problémem byl, a stále je, jeho stávající 133-milionový kontrakt, který platí další tři roky. Balíček hráčů a draftových picků putujících do Houstonu, by proto musel být pořádně napěchovaný. Není tudíž pravděpodobné, že by se v nejbližší době našel tým, kterému by se taková investice do čerstvě 33letého hráče s vrtkavým zdravím vyplatila.

Na druhou stranu, okolo Hardena, který si vloni průměrně připisoval 37.2 bodu a 7,5 asistence, krouží v lize více týmů. On by se údajně nejraději připojil v Brooklynu ke dvojici Durant-Irving, ale prý nechává otevřené dveře i jiným týmům. Vedení Houstonu by sice preferovalo urovnat vztahy se svou největší hvězdou, v „Clutch City“ nicméně chápou, že by to již nemuselo být možné. Stále ve vzduchu ale zůstává viset otázka, jakou nabídku by teoretický zájemce musel Houstonu předložit, aby organizaci přesvědčil k jeho přestupu.

Přesto se nový generální manažer, Rafael Stone, snaží všemocně reagovat. Experiment s malou sestavou je ten tam a od příští sezóny přichází Rockets posílit velmi kvalitní podkošová dvojice Christian Wood - DeMarcus Cousins. Bude to ale na setrvání největších hvězd stačit?

Autor: Tomáš Podmol