Gasol naváže na odkaz svého bratra. Raptors se chystají na příští rok

23. 11. 2020, 16:00 » Informace z klubů - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
Lakers získali v říjnu titul a nyní dělají překvapivě velké změny v kádru. Dennis Schroder, Montrezl Harrell a nyní také Marc Gasol - to jsou všechno skvělé posily pro obhajobu prvenství. Španělský centr vystřídá pod košem Dwighta Howarda a JaVale McGeeho a v Los Angeles naváže na odkaz svého slavného bratra.

Fanoušci si dobře pamatují, že byl Marc Gasol v roce 2007 draftovaný ze 48. místo do Lakers, ale byl ihned vyměněn za svého bratra Paua do Memphisu. V dresu Grizzlies se poté vypravoval v jednoho z nejlepších centrů ligy a skvělého obranného specialistu. Titul ale získal až v Torontu, kam byl minulý rok vytrejdován. Po 13 letech si zahraje s LeBronem Jamesem v týmu, ve kterém se proslavil jeho starší bratr.

Během noci přicházely zprávy, že se Lakers chystají k výměně. Mnozí se domnívali, že nadešel čas pro přestup Kylea Kuzmy, ale nakonec šlo o JaVale McGeeho. Ten byl nejprve spojován s odchodem do New Yorku, aby vedení ušetřilo na jeho mzdě, poté co nedávno využil svého práva uplatnit hráčskou opci v hodnotě 4,2 mil. dolarů. Potom ovšem ohlásil Adrian Wojnarowski výměnu s Clevelandem, který převezme McGeeho plat a dostane za to výběr ve druhém kole draftu 2026. Zároveň do L.A. posílá Alfonza McKinnieho s Jordanem Bellem, kteří mají zatím nezaručené smlouvy.

Pau and Marc Gasol would be the first set of brothers to each play for the Lakers at any point in their careers 🔥 pic.twitter.com/oNJz3RfuSY

— ESPN (@espn) November 23, 2020

Cavaliers vnímají trojnásobného šampióna jako posilu pod koš, který bude krýt záda Andremu Drummondovi a zároveň má za úkol částečně nahradit Tristana Thompsona, jenž zamířil do Bostonu. Cleveland se chce ještě na trhu porozhlédnout po jednom zkušeném hrači, který by mentoroval mladé rozehrávače Cavs. Prostor si na něj výměnou s Lakers vytvořil.

Toronto má plán B

Prioritou Raptors bylo udržet klíčového člena základní sestavy Freda VanVleeta, což se vedení nakonec podařilo. Určitě tomu nahrálo, že chtěl 26letý rozehrávač v Kanadě pokračovat a pomalu převzít otěže po Kyleovi Lowrym. Dále si dal generální manažer Bobby Webster za cíl prodloužit smlouvu s Ibakou a Gasolem, což se mu ale nepodařilo, protože oba hráči zamířili do Los Angles. Serge Ibaka bude v Clippers skvělou a hlavně zkušenou náhradu za Harrella, o Gasolovi jsme již mluvili. Pro rodáka z Barcelony je připravena dvouletá smlouva v hodnotě 5,3 mil. dolarů.

Fanoušci si myslí, že kdyby mohlo hrát Toronto doma před skvělým publikem, tak by určitě Gasol s Ibakou o změně dresu neuvažovali. Proto museli Raptors rychle reagovat a vymysleli příchod Arona Baynese, který byl ve Phoenixu nesmírně platným hráčem. Australský reprezentant podepíše v novém působišti dvouletý kontrakt za 14.3 milionů dolarů. Druhý rok smlouvy s Baynesem bude týmovou opcí, která umožní Torontu zůstat příští rok na trhu volných hráčů flexibilní.

Aron Baynes is headed to the Raptors on a two-year, $14.3M deal, per @ShamsCharania pic.twitter.com/BvPLzS7YsJ

— Bleacher Report NBA (@BR_NBA) November 23, 2020

33letý novozélandský rodák prožil v dresu Suns průlomovou sezónu, když si připsal kariérní statistiky 11,5 bodů, 5,6 doskoku a 1,6 asistence na zápas, avšak v nejdůležitějším období při restartu soutěže, bohužel po návratu ze zranění chyběl. Dalším hráčem, jenž na odchodu Gasola s Ibakou může hodně vydělat, je Chris Boucher, který se také dočkal prodloužení smlouvy.