NBA se zřejmě rozjede dřív než se čekalo. Kde ale bude hrát Toronto?

27. 10. 2020, 14:30 » Novinky - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
V posledních dnech probleskla ze zámoří zpráva, že by nová sezóna NBA mohla odstartovat už na konci letošního roku - jedná se o předvánoční termín - 22. prosince. Adam Silver původně naznačoval, že chce liga za každou cenu přivést do hal zpátky diváky, ale to nemusí být kvůli sílící koronavirové epidemii dlouho možné.

Proč tedy liga najednou obrátila a byla by ochotná hrát i bez fanoušků v halách? Jde o finanční stránku věci. Zahájení NBA za necelé dva měsíce by sice přineslo nesmírně hektické období (draft, trh volných hráčů a předsezónní kempy), ale zároveň by se hrálo 25. prosince, což je pro televizní společnosti jeden z nejdůležitějších dnů v roce. Zkrácená sezóna by umožnila odehrát play off klasicky na jaře a finále NBA by vyvrcholilo na začátku července. Hvězdy NBA by tedy stihly i letní olympijské hry v Tokiu.

„Restart sezóny ukázal, že v létě nesledují NBA diváci, proto se chce vedení ligy za každou cenu vrátit k zavedenému scénáři s klasickým ročníkem hraným od října do června,“ uvedla ve své zprávě stanice ESPN. Navrhované změny v kolektivní smlouvě musí do konce října schválit hráčská asociace, která s nimi bude pravděpodobně souhlasit. Vedení ligy čeká ještě mnoho otázek, jako je například příští platový strop, který by se mohl zvýšit na 115 milionů dolarů.

The NBA and NBPA are in discussions on starting the 2020-21 season a few days before Christmas, playing a 70-72 game regular season, potentially skipping the All-Star Game, and having a play-in tournament.

(via @wojespn) pic.twitter.com/7aIErCZxdJ

— ClutchPoints (@ClutchPointsApp) October 23, 2020

„Play-in“ se setkalo s velkým úspěchem

Restart sezóny se povedl zejména s ohledem na napínavý souboj o poslední volné místo v play off. V Západní konferenci se do něj na poslední chvíli na úkor Memphisu probojovali basketbalisté Portland Trail Blazers. Komisař NBA Adam Silver chce, aby se podobný scénář stal součástí i následujícího ročníku. Zatím ale není jisté, jestli bude mít na postup do play off šanci pouze tým na devátém místě, jak tomu bylo v „orlandské bublině“ nebo se bude jednat o rozšířený formát.

Nová sezóna by měla být zkrácena na 72 utkání základní části a měla by proběhnout v basketbalových arénách, kde bude podle aktuální epidemiologické situace částečně povolena účast diváků. Aby se omezilo riziko cestování, tak se chystá více divizních zápasů, ale na druhou stranu by fanoušci přišli o spoustu zajímavých a nesmírně sledovaných mezikonferenčních soubojů. Zrušeno bude pravděpodobně tradiční utkání hvězd (letos se mělo uskutečnit v únoru v Indianapolisu).

Kde bude hrát kanadské Toronto?

COVID-19 komplikuje mezinárodní cestování. Proto Raptors trénovali v létě před restartem sezóny na Floridě a Toronto Blue Jays hrálo v baseballové sezóně domácí zápasy v Buffalu. Podobné komplikace mohou mít i Raptors, kteří by rádi hráli ve své domovské hale Scotiabank Areně v Torontu, ale pravděpodobně budou muset zvolit jiný azyl.

Jednou z možností, kde by mohli najít Raptors nový domov, je Louisville v Kentucky - dále se pak uvažuje o KeyBank aréně v Buffalu nebo hale Prudential Center v New Jersey. Město Louisville už v minulosti o NBA neúspěšně usilovalo a jeho fanoušci tajně doufají, že by mohli jít ve stopách Thunder. Ti v minulosti v důsledku hurikánu Katrina hostili tým New Orleans Hornets, který měl zdevastovanou halu a později se k nim stěhovala NBA ze Seattlu.

Raptors still hopeful they can play games in Toronto next season, never considered Louisville an option, per reporthttps://t.co/jZcffWlPWW pic.twitter.com/9qsN5IiD3e

— CBS Sports NBA (@CBSSportsNBA) October 24, 2020