Fanoušci pozor! Zkrácená sezóna by mohla začít již před Vánocemi

24. 10. 2020, 15:00 » Novinky - Autor: Nbasket.cz


(zdroj: Nbasket.cz)
Ještě před měsícem uvedl Adam Silver, že jeho nejlepší tip pro začátek následujícího ročníku NBA je konec ledna 2021. Včera ale na povrch prosákly informace, že by fanoušci mohli dostat předčasný vánoční dárek. NBA by se mohla rozeběhout už v prosinci letošního roku!

Následující ročník by se měl skládat ze 72 zápasů a tzv. „play-in“ turnaje, ve kterém se doladí pořadí pro play off. Něco podobného jsme měli možnost sledovat v „orlandské bublině“ a setkalo se to s velkým úspěchem. Bohužel bychom se v tomto formátu nedočkali oblíbeného All-Star víkendu, který se měl letos konat v Indianapolis, přesto NBA plánuje udělat uprostřed sezóny čtrnáctidenní přestávku.

Hráči by už neměli být v jednom uzavřeném prostředí, ale hrálo by se po celých Spojených státech. Spekuluje se, že by týmy v jednom městě mohli v několika dnech odehrát více zápasů proti stejnému soupeři, tak jako tomu je v baseballové MLB. Kvůli tomu se ovšem dá poočítat s tím, že se v průběhu sezóna budou objevovat hráči pozitivní na COVID-19, stejně jak tomu je i v ostatních amerických sportovních ligách či evropských soutěžích.

Beginning 2020-21 around Christmas Day means return to semi-normal schedule, significant financial ramifications, potentially allowing stars to play in Olympics, sources say.

Details on @TheAthleticNBA: https://t.co/pdIlY1Uob3

— Shams Charania (@ShamsCharania) October 23, 2020

Dvě třetiny týmů sídlí ve státech, kde není možné shromáždit na jednom místě více než 500 lidí, a proto je pravděpodobné, že by se hrálo před prázdnými stadiony. Podle NBA mají fanoušci na příjmech 40% podíl, proto se dá se očekávat, že budou muset s hráčskou asociací vyjednat významné finanční příspěvky v otázce platů. Mezi USA a Kanadou může být omezeno cestování, proto Raptors uvažují o novém, dočasném působišti. V úvahu prý přichází město Louisville v Kentucky, kde mají novou arénu připravenou na NBA.

Pokud vše vyjde a sezóna opravdu začně za dva měsíce, bude to nesmírně hektický prosinec. Osmnáctého listopadu se koná draft a trh s volnými hráči se má otevřít nedlouho poté. K tomu, aby se týmy sehrály na předsézoních kempech, budou mít organizace velmi omezený čas.

Díky méně zápasům se ale pravděpodobně rozhodne o vítězi ligy ještě před startem olympijských her, a to je pro basketbalové nadšence skvělá zpráva. Po nepovedeném mistroství světa v Číně, kdy americký soubor vedený zkušeným Gregem Popovichem skončil na potupném sedmém místě, se čekalo, že se na hry pod pěti kruhy podívají opravdu ti nejlepší z nejlepších. Kdyby sezóna začala až v lednu, byla by absence největších hvězd basketbalu v Tokiu nevyhnutelná.

Zda dojde k realizaci tohoto scénáře bychom se měli dozvědět nejpozději 30. října.

Autor: Tomáš Podmol