Jen se nedeptat zraněním... Collins spoléhá na rodinu, knihy i meditaci

15. 01. 2020, 10:00 » Perličky - Autor: David Šlachta


(zdroj: Nbasket.cz)
Zranění jsou – bohužel – součástí sportu. Co dělat, když je vám 22 let, basketbal je pro vás vším a najednou se zraníte tak, že musíte vynechat hned několik měsíců? Přesně této situaci čelí pivot Portlandu Zach Collins. A vězte, že již nyní si může říci, že všechno zlé je pro něco dobré.

Na říjnové utkání Blazers proti Mavericks už nicméně nezapomene. Právě ve třetí čtvrtině tohoto klání si totiž poranil rameno. Prognóza nebyla optimistická – několik měsíců bez basketbalu. Před mladým pivotem stálo dilema: jít na operaci, nebo se pokusit rameno léčit konzervativněji?

Po vyslechnutí odborných názorů se rozhodl pro operaci. Ta znamenala delší absenci, a tak rodák z Las Vegas čelil určité krizi. „Ptal jsem se sám sebe, co v životě kromě basketbalu vlastně mám. Zjistil jsem, že toho není mnoho, a věděl jsem, že s tím musím něco udělat,“ připustil. Jinak řečeno: bylo třeba, aby uzdravil nejen své tělo, ale také svou duši. A jakmile si Collins problém připustil, začala jeho „renesance“.

Napravování rodinných vztahů

„Dříve jsem knihy četl jen pokud jsem musel, jinak mě čtení nebavilo. Nyní jsem se do něj opravdu ponořil, pomáhá mi uklidnit se a na spoustu věcí nemyslet,“ popsal jednu ze zásadních změn. Alespoň částečně se tak zbavil neustálého pocitu, že je pro spoluhráče zklamáním. Mimo to si Collins vybíral knihy, které mohl využít k posílení mentální stránky. Věřte, nebo ne, ta je pro každého hráče nesmírně důležitá.

To není vše: Collins se díky knihám znovu sblížil se svou matkou. Navíc se rozhodl vztah vyztužit, v čem mu pomohl mimo jiné zvýšený zájem o křesťanství. Jak? S matkou si o něm četli a pak ho rozebírali. Stejně tak se rodák z Nevady začal zajímat o svou sestru Taylor, jež se živí coby učitelka dětí s různými stupni postižení. Když získala magisterský titul, vyznal se Collins na sociálních sítích, jak jej sestra motivuje být lepším.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Zach Collins (@zachcollins_33),



„Cítil jsem se špatně, že jsem sestru a mámu zanedbával, ale nyní, když mám kvůli zranění více času, bych to rád napravil,“ usmál se.

Kromě toho začal Collins intenzivně studovat meditaci a se zraněným spoluhráčem Jusufem Nurkičem se zaměřil na zlepšování hry alespoň skrze sledování starých ligových duelů. „Dříve jsem na své zápasy moc nekoukal, myslel jsem, že to je práce pro trenéry. Teď už vidím, kolik se tím i já můžu naučit,“ prohlásil.

Projeví se změny po návratu?

Zda se "změna osobnosti" přenese i na palubovku se teprve uvidí. Collins by se měl do kolotoče NBA vrátit ještě v průběhu této sezóny. „Pokud vše půjde dobře, po All-Star pauze začnu trénovat, i když bez kontaktu. Vrátit bych se měl v březnu, ideálně abych týmu pomohl v playoff. Věřím, že dojdeme daleko,“ uvedl.

I na zranění tak lze pohlížet v určitém smyslu pozitivně. Collins nicméně doufá, že podobné potíže se mu už vyhnou a on se bude moci soustředit pouze na kariéru.

A nezapomeňte: pokud se zmíněný časový plán naplní, vrátí se desítka draftu 2017 do sestavy Trail Blazers nejen jako lepší hráč, ale také jako lepší člověk. „Co se teď naučím, toho se budu držet. A nepřestanu. Pořád mám před sebou dlouhou cestu,“ uzavřel.

Tak hodně štěstí!

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Zach Collins (@zachcollins_33),