Dvě střelecké exploze v NBA. Přesto týmy Lillarda a Russella prohrály

09. 11. 2019, 14:00 » Perličky - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
Damian Lillard a D'Angelo Russell mají jedno společné. Oba dva nastříleli dnes v noci přes padesát bodů, ale jejich týmy přesto zápas nevyhrály. Portland podlehl Brooklynu, za který se blýskl 34 body Spencer Dinwiddie. V Minnesotě zase zazářil Andrew Wiggins, autor 40 bodů a rozhodující trojky v prodloužení.

Damian Lillard zaznamenal nejvíce bodů jednotlivého hráče v klubové historii Portlandu. Hvězda Trail Blazers si připsala 60 bodů, když trefila 19 z 33 střel z pole, 7 ze 16 trojek a 15 z 15 trestných hodů. Avšak ani tento supestřecký výkon k výhře nad Brooklynem nestačil, neboť kromě Dinwiddieho zapsal přes 30 bodů také Kyrie Irving (33). „Dostal se na šedesát, ale naštěstí pro nás potřeboval ještě o pět bodů víc,“ řekl po utkání nejlepší střelec Nets (Dinwiddie), který trefil 6 trojek z deseti pokusů.

Podobně se vedlo v utkání mezi Minnesotou a Golden State D'Angelovi Russellovi, jenž se vrátil po zranění kotníku do sestavy Warriors ve velkém stylu. Také D-Lo si připsal svůj nový střelecký rekord v NBA, který má po dnešku hodnotu 52 bodů. Čerstvá posila Válečníku trefila 19 z 37 střel z pole, včetně sedmi trojek ze sedmnácti pokusů a k tomu přidala ještě 9 doskoků, 5 asistencí a 3 získané míče. Russellův velký kamarád Karl-Anthony Towns zapsal na druhé straně 20 bodů a 14 doskoků.

Podle statistik ESPN se stalo teprve podruhé v historii NBA, aby měli dva hráči ve stejný den 50 a více bodů a zároveň jejich týmy prohrály. 9. dubna 1978 zaznamenal David Thompson z Denveru 73 bodů a tentýž den si připsal George Gervin za San Antonio 63 bodů! Od roku 2005 (3. prosince) neviděla NBA ve stejný dnes dva padesátibodové výkony. Něco takového se naposledy povedlo Iversonovi (53 bodů) a Carterovi (51).

Today is the 2nd day in NBA history in which there have been multiple 50-point scorers and both lost. (D'Angelo Russell and Damian Lillard).

The other was April 9, 1978: David Thompson (73) & George Gervin (63) in their famous last-day duel for the scoring title. pic.twitter.com/ATbePWwnop

— ESPN Stats & Info (@ESPNStatsInfo) 9. listopadu 2019


Portland ztráta nesmírně mrzí, jelikož prohrál i své třetí domácí utkání v sezóně a zatím má zápornou bilanci 3-6. Blazers trápí obrana a zranění podkošových hráčů. K centrům Zachovi Collinsovi (poraněné rameno bude léčit až čtyři měsíce), Jusufovi Nurkičovi a Pauovi Gasolovi přibyl ještě mladý Skal Labissiere, který si nepříjemně poranil kotník a stoprocentně v pořádku nebyl minulé zápasy ani Hassan Whiteside. Blazers jsou tak kolikrát nuceni hrát s daleko menší sestavou. Aby toho nebylo málo, tak už v první čtvrtině z utkání odstoupil Rodney Hood, jehož pro změnu trápí záda.

Z tábora Golden State přišla nečekaná zpráva, že se do konce sezóny nemusí do sestavy vrátit zraněný Stephen Curry. Přesto podali svěřenci kouče Kerra v Minneapolisu statečný výkon a mnoho nechybělo, aby si připsali třetí letošní výhru. Je vidět, že D'Angelo Russell dostane po všech těch absencích obrovský prostor a může nám ukázat, co všechno dovede.

Jeho předchozím osobním maximem bylo 44 bodů, které dnes v noci vylepšil o 8 bodů. Tímto výkonem se stal teprve čtvrtých hráčem v historii, jenž v úvodních deseti zápasech za nový tým zaznamenal alespoň 50 bodů. Letos v říjnu se to povedlo Kyriemu Irvingovi a ti dva další jsou Brandon Jennings (v roce 2009) a Wilt Chamberlain (1959) - oběma se to povedlo ve svých nováčkovských letech.

D'Angelo Russell scored a career-high 52 points tonight.

He is the 4th player in NBA history to score 50 points in 1 of his first 10 games with a team, joining Kyrie Irving (this season), Brandon Jennings (2009, rookie season), and Wilt Chamberlain (1959, rookie). @EliasSports pic.twitter.com/oOzp8haHim

— ESPN Stats & Info (@ESPNStatsInfo) 9. listopadu 2019