V Miami zažívají krušné léto

11. 07. 2018, 13:30 » Informace z klubů - Autor: David Šlachta


(zdroj: Nbasket.cz)
Heat si brousili zuby na to, že by přilákali nějakého hvězdného hráče, místo toho ale musí řešit jiný problém. Hráče, kterých by se rádi zbavili nikdo nechce. Jde především o centra Hassana Whitesidae a rozehrávače Tylera Johnsona.

Vysoký, 29-letý Whiteside loni zapisoval 14 bodů a 11.4 doskoků na zápas a kromě toho jde o solidního obránce. Nicméně v playoff nikdy příliš nedokázal potvrdit, že by měl být pod košem klíčovým hráčem Heat. Největším problémem pro jeho výměnu ale představuje pravděpodobně jeho velká smlouva, protože následující sezónu by měl dostávat přibližně 25 mil. dolarů a pokud by využil na tu další (2019/20) svou hráčskou opci, dostával by až 27 milionů!

Spekuluje se, že sám Whiteside byl se svým herním vytížením v uplynulém ročníku nespokojen a měl prý také neshody s trenérem. Na jihovýchodě USA tak začali spřádat plány, jak se ho zbavit. Jednou z možností je samozřejmě případné vykoupení ze smlouvy, avšak problémem může být, že se Whiteside údajně nechce vzdát tučného obnosu, jenž má plně zaručen. Navíc opět platí, že většina týmy hledající hráče do podkošového prostoru už svoje posily našla, a to dokonce i za menší peníze. Uvidíme tedy, co Pat Riley vymyslí a zda-li se mu opravdu podaří Hassana vytrejdovat.

The Heat have included Hassan Whiteside, Tyler Johnson, and Dion Waiters in trade talks this summerhttps://t.co/sqfaCvOFJ4

— ClutchPoints (@ClutchPointsApp) 10. července 2018


Druhým hráčem, který se by mohl South Beach opustit, je rozehrávač Tyler Johnson. Ten měl v minulé sezóně průměry 11.7 bodů a 3.4 doskoků na zápas, což nejsou úplně zlé statistiky, ovšem problém má podobný jako Whiteside. Zaprvé, Johnson nemá status tak dobrého hráče jako jeho urostlejší a starší kolega a zadruhé, u něj bude taktéž překážkou k výměně jeho smlouva. Před dvěma lety uzavřel s Heat čtyřletou smlouvu, která mu na následující rok zaručuje přibližně 19 milionu dolarů, což rozhodně není málo peněz.

Heat teď možná litují svého rozhodnutí z léta 2016, tehdy totiž Johnson, jakožto omezený volný hráč, obdržel nabídku na padesáti-milionovou smlouvu od Brooklynu Nets a Miami poměrně překvapivě nabídku dorovnalo a Johnsona si v týmu udrželo. Navíc problém pro Heat představuje také fakt, že 75 % z těchto 50 milionu je rozloženo do posledních dvou let smlouvy. Pat Riley si možná v tuto chvíli přeje mít stroj času.

Hovoří se také o snaze Miami zapojit do rozhovorů o výměně Diona Waiterse, ovšem ani jeho smlouva na 3 roky za přibližně 36 mil. dolarů situaci neulehčuje. Navíc se rodák z Philadelphie vrací po těžkém zranění kotníku. Pro Miami jde o velice obtížnou situaci. Pokud se nezbaví smlouvy alespoň jednoho z výše jmenovaných hráčů, může zapomenout na to, že by příští léto přilákala nějakého hvězdného hráče, který bude na trhu k mání, coby volný hráč. Na hvězdy ligy, jako je Kyrie Irving, Jimmy Butler či Klay Thompson, by totiž Heat prostě neměli peníze. ¨

Uvidíme tedy, co nám generální manažer Miami, Pat Riley, tohle léto ještě předvede, protože Heat na letošním letním trhu zatím "nezvykle mlčí". Podepsán zatím není ani velezkušený Dwyane Wade, ani volný Wayne Ellington, který podával velmi dobré výkony a v poslední době se také hodně hovoří o obrovském zájmu o Carmela Anthonyho!

Miami coach Erik Spoelstra has been a strong advocate of signing Anthony, who could play a major role for the Heat at power forward (@wojespn). #HeatNation pic.twitter.com/2fz9VDK1Dt

— Vice City Alerts (@ViceCityAlerts) 10. července 2018