Nespokojený Joakim Noah. Opustí po devíti letech Chicago?

14. 01. 2016, 15:30 » Spekulace - Autor: Šimon Sedlařík


(zdroj: Nbasket.cz)
Třicetiletý francouzský pivot, jenž byl dlouhých osm sezón jedním ze základních stavebních kamenů Chicaga, letos nastoupil v základní pětce pouze jedenkrát ze sedmadvaceti případů. To nevěští nic dobrého - v poslední době se totiž proslýchá, že Noah je v týmu s býkem ve znaku hrubě nespokojen, především tedy proto, že moc nevychází se současným koučem Fredem Hoibergem. To je logické, když nedostává příležitost, jakou by chtěl... Dojde ze strany klubu k výměně?

Hoiberg, bývalý vynikající trojkař a od loňského června hlavní trenér Bulls, když vystřídal Tima Thibodeaua, se nechal slyšet, že fakt, že stříbrný medailista z ME 2011 nastupuje z lavičky, byl původně hráčův nápad. To však Noah striktně odmítl.

"Jeden ze zdrojů nám v úterý ráno prozradil, že Joakim Noah zůstává se současnou situací v Chicagu hrubě nespokojen a stále se nevyrovnal s tím, že během letního tréninkového kempu ztratil místo v základní pětce," napsal Joe Cowley v Chicago Sun-Times. "Prý se nechce sám rozhazovat, nicméně je jasné, že v posledních dnech nepatří mezi Hoibergovy největší příznivce."

Joakim Noah
JOAKIM NOAH (CHI)
Pivot (C)
Kariérní statistiky - Průměry
GP: 570 | PTS: 9.33 | AST: 2.98
BL: 1.40 | REB: 9.42 | STL: 0.80
Už dříve jsme vás informovali, že Bulls již delší dobu zjišťují, jestli by na trhu mohli získat nějakého nadějného mladíka výměnou na kohokoli z trojice Pau Gasol/Joakim Noah/Taj Gibson. Důvodem je jednak Bobby Portis, jenž zatím hraje velmi slušnou sezónu a je příslibem do budoucna (7,2 bodů a 4,8 doskoky od 22. draftu nejsou vůbec špatná čísla, vezmeme-li si navíc konkurenci, již Bulls pod košem mají - ještě je zde totiž Nikola Mirotic), jednak fakt, že v týmu je zkrátka až moc dlouhých, a jednak další fakt, a sice že Gasol i Noah budou již brzy volní hráči, přičemž není jisté, zda budou chtít v Bulls zůstat. A v případě druhého jmenovaného je téměř "tutovka", že odejde. Má se tak stát zadarmo? Těžko.

Nicméně, zpátky k Hoibergovi. Noah je už druhým hráčem v krátkém časovém úseku, jenž lodivoda týmu kritizuje - ani Jimmy Butler, současná hvězda č. 1 býčí skvadry, si před nedávnem nebral servítky. Nakonec prý však s Hoibergem po několika setkáních mimo hřiště našel společnou řeč, což mělo na tým pozitivní vliv, vždyť vyhrál šest utkání v řadě (nyní však má naopak už tři porážky po sobě).

Bulls sice vyzývají k volbě Noaha do ASG, je však možné, že ještě před zápasem hvězd změní dres

RT to VOTE Joakim Noah for the 2016 @NBAAllStar game! #NBAVote pic.twitter.com/d1m5E2q28g

Chicago Bulls (@chicagobulls) 12. Leden 2016


Jak řešit vzniklý problém nyní? Joakim Noah samozřejmě pokračuje ve tvrdé práci (vždyť ho znáte, hrát na půl plynu nikdy neuměl) a musí čekat na krok ze strany vedení. V letošní sezóně, jak už bylo zmíněno, nastoupil v základní sestavě pouze jednou ze sedmadvaceti duelů, přičemž si průměrně připisuje 4,3 body, 8,8 doskoků a 3,8 asistence za 21,9 minut na palubovce. Nutno podotknout, že v kategorii bodů a minut (zde však pouze, pokud nebudeme počítat nováčkovskou sezónu) se jedná o kariérní minima... A to je pro dvojnásobného účastníka All-Star Game zkrátka jen velmi těžko stravitelné sousto.

Bulls, kteří se momentálně pyšní třetím místem ve Východní konferenci s bilancí 22-15 (ačkoli každý soudný fanoušek musí uznat, že mohla být mnohem lepší, nebýt několika zbytečných ztrát s outsidery), se ještě očividně vzpamatovávají z odchodu dlouholetého trenéra Tima Thibodeaua, jenž vedl kádr kolem Derricka Rose pět let (2010-2015). Momentálně však osmapadesátiletý muž koketuje s Nets, tudíž v Chicagu se musí jednou provždy naučit, jak fungovat bez něj. Fred Hoiberg sice není kdovíjaký stratég (a co se týče trenérského řemesla patří v NBA k nováčkům), nicméně i přesto se tým z United Center stále řadí ke spolufavoritům východu.

K tomu, aby postoupil zase o další úroveň a zařadil se mezi užší špičku celé ligy, si však musí urovnat nepříjemnou situaci ve vlastních řadách. Odejde nejlepší obránce roku 2014 ještě před zápasem hvězd, který se uskuteční 14. února v Air Canada Centre v Torontu?